Početna stranica Portala pravosuđa BiHOpćinski sud u Travniku

mail print fav manja slovaveca slova

Predsjednik Općinskog suda u Travniku održao sastanak sa predsjednicima sudskih odjela

06.07.2015.

 

Predsjednik Općinskog suda u Travniku je dana 02.07.2015.godine održao radni sastanak sa početkom u 08 sati i 30 minuta, sa predsjednicima sudskih odjela,na kojem su učestvovali suci, Nedeljka Mađar-Ramljak, Silva Belegić-Perčinlić,Zdenko Vidović,Ifeta Aganović i jasmina Tahirović.

 

Na sastanku se analizarao rad Općinskog suda u Travniku za period od 1.1.-30.6.2015.godine,kao i za period od 1.6.-30.6.2015.godine.

 

Tema sastanka je bila i realizacija Plana rješavanja predmeta za 2015.godinu.

 

Predsjednik suda je prisutne upoznao sa usvojenim Keriterijima/indikatorima za identifikaciju nosilaca pravosudnih funkcija koji ne poptuju odredbe Uputstva za izradu plana rješavanja predmeta.

Kriteriji su usvojeni na sjednici VSTV-a BiH održanoj 17. i 18.07.2015.godine.,dostavlejni su svim sucima i stručnim saradnicima.

 

Sudska uprava

 

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

 

 

 

IV Futura Regionalno takmičenje u simulaciji suđenja

04.07.2015.

Općinski sud u Travniku je  04. i 05.07.2015.godine bio domaćin učesnicima IV Futura Regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja (Moot Court) pred Evropskim sudom za ljudska prava,koju je organizirala švedska međunarodna organizacija Civil Rights Defenders(ex-Švedski helsinški komitet za ljudska prava).

 

Ovo prestižno takmičenje održava se već devet godina na području sedam država regiona(Slovenija,Hrvatska,BiH,Srbija,Makedonija,Crna Gora i Albanija).

 

Učesnici ovogodišnjeg takmičenja su bili timovi sastavljeni od studenata i akademskih trenera sa sljedećih fakulteta, „Džemal Bijedić“(Mostar), „Gorgija“ (Zenica),“ANSA FPN“ (Vitez) i „Universitas“ (Tuzla).Timovi su se međusobno takmičili  u simulaciji suđenja,zasnovanom na fiktivnim slučajevima kršenja ljudskih prava.

 

Visoka sudska vijeća-žiri na takmičenju su činile sudije visokih i viših sudova i pravnih stručnjaka  država regiona,Aleksandra Martinović, Ranko Marijan,Margarita Caca-Nikolovska, dr. Miodrag Majić,dr. Damir Juras i dr. Oliver Nikolić.

 

Aktivno su bili uključeni i volonteri Općinskog suda u Travniku, Frano Marjanović,Darko Basić,Mario Brkan i Agnes Šabanova,koji su asistirali organizatorima i prisustvovali suđenju, što je za njih predstavljalo veliko iskustvo, na čemu su iskazali zahvalnost upravi suda i

organizatoru.

 

Suđenja su protekla prema protokolu, svi uvjeti za suđenje su bili ispunjeni u cjelosti, a organizatori su iskazali zahvalnost predsjedniku suda i svim učesnicima.

Kako se takmičenje odvijalo u dvije etape ,u dane 04. i 05.07. 2015., takmičari, organizatori i ostali učesnici su imali na raspolaganju i vrijeme za druženje ,što je obilježilo ovaj susret i doprinjelo sveukupnom pozitivnom dojmu cijelog takmičenja.

 

Općinski sud u Travniku izražava zahtvalnost organizatorima što je odabran da bude domaćin ovako eminentnog okupljanja,jer je time ukazana čast kako pravosudnoj zajednici SBK/KSB ,tako i svim uposlenicima suda i gradu Travniku.

 

Sudska uprava

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Stručni kolegij sudaca Općinskog suda u Travniku

03.07.2015.

Dana 03.07.2015.godine održan je Stručni kolegij sudaca Općinskog suda u Travniku,na kojem je jedna od tačaka dnevnog reda bila i „Obavijest o usvajanju kriterija/indikatora za identifikaciju nosilaca pravosudnih funkcija koji ne poštuju odredbe Uputstva za izradu plana rješavanja predmeta.“

 

Sudska uprava


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

XIV Savjetovanje iz krivičnopravne oblasti

05.06.2015.

U Neumu se u periodu od 02- do 05.06.2015.godine održavalo XIV Savjetovanje iz krivičnopravne oblasti.Na ovom savjetovanju učešće su uzeli suci Općinskog suda u Travniku.

 

Ovo savjetovanje je već prešlo u tradiciju i predstavlja pored stručnog usavršavanja i razmjenu iskustava u radu,kao i prijateljsko druženje i uspostavljanje novih kontakata među nosiocima pravosudnih funkcija.

 

U prilogu možete preuzeti Nacrt programa rada XIV savjetovanja iz krivičnopravne oblasti pod nazivom "Procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije i položaj pravosuđa u društvu", kao i Zaključke koji su doneseni po zaključenju savjetovanja.

 

Sudska uprava

 

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

U organizaciji Centara za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta održan stručni seminar pod nazivom: "Iskustva u primjeni Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH"

28.05.2015.

U organizaciji Centara za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta dana 28. maja 2015. godine (četvrtak) u Travniku (sala Općine Travnik), ul. Konatur bb, 72 270 Travnik, održan stručni seminar pod nazivom: "Iskustva u primjeni Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH"

 

Seminar se održavao u vremenu od 9,00 do 16,00 sati, a predavači su bili prof. dr. Meliha Povlakić i prof. dr. Enes Hašić.

 

 Obzirom da se novi Zakon o stvarnim pravima FBiH primjenjuje više od godinu dana, predavači su učesnicima nastojali pružiti praktična stanovišta primjene zakona u pomenutom periodu .

 

Seminaru su prisustvovali uposlenici Zemljišno-knjižnog ureda  Općinskog suda u Travniku.

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

U posjeti predsjednika suda Muftija travnički Ahmed ef. Adilović sa saradnikom

28.05.2015.

Dana 28.05.2015.godine, predsjednika Općinskog suda u Travniku je posjetio Muftija travnički Ahmed ef. Adilović sa saradnikom.

 

Budući da zgradu suda i zgradu muftijstva dijeli dio javnog puta,u zajedničkom interesu je da se ovaj prostor uredi i prilagodi potrebama i suda i Muftijstva.

 

Obostrano će se dati doprinosi na uređenju i održavanju navedenog  prostora.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh