Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

mail print fav manja slovaveca slova

Tužilaštvo predložilo određivanje mjere pritovora protiv osumnjičenog D.Đ. zbog prijetnji upućenih sudiji Okružnog suda u Banjaluci

16.08.2019.

 

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je  sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenog D.Đ. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Napad na sudiju ili javnog tužioca.

Osumnjičeni se tereti da je sudiji Okružnog suda u Banjaluci  putem pošte, na adresu Okružnog suda u Banjaluci (na ruke sudije) uputio pismo sa prijetećim sadržajem.

Sudija kojoj su upućene prijetnje bila je predsjednik sudskog vijeća u krivičnom postupku protiv D.Đ. i drugih  u kojem je 2011. godine donesena presuda  i na osnovu koje je D.Đ. oglašen krivim zbog učinjenog krivičnog djela Orgnaizovani kriminal,  a u vezi sa krivičnim djelom Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga po kojoj je istom izrečena kazna zatvora u trajanju od 8 godina i 6 mjeseci.

Republički javni tužilac mjeru pritvora zatražio je zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi učiniti krivično djelo kojim prijeti.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh

Prateće fotografije

 

 

 

Tužilaštvo predložilo određivanje mjere pritvora protiv S.T. zbog ubistva Damira Ostojića iz Banja Luke

25.07.2019.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je  sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenog S.T. zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo Teško ubistvo na štetu Damira Ostojića iz Banja Luke, a  u sticaju sa krivičnim djelima Teška krađa i Teška tjelesna povreda.

Republički javni tužilac mjeru pritvora zatražio je zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili faslifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati krivični postupak, uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikirivačne, zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja i posljedica krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh

 

Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora protiv osumnjičenog R.G. zbog krivičnog djela Teško ubistvo

04.06.2019.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je  vijeću Okružnog suda u Banjaluci prijedlog za produženje mjere pritvora protiv osumnjičenog R.G. zbog postajanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Teško ubistvo na štetu banjalučkog preduzetnika Slaviše Krunića.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je obezbjeđivao informacije o kretanju i navikama oštećenog Slaviše Krunića te iste stavljao na raspolaganje pokojnom Kovačević Željku, a sve u cilju pronalaska pogodnog trenutka i mjesta radi izvršenja krivičnog djela.

Republički javni tužilac produženje mjere pritvora predložio je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saizvršioca krivičnog djela, zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja i posljedica krivičnog djela, te svih drugih okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh

 

Potvrđena optužnica protiv tri lica

03.06.2019.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je 30.05.2019. godine Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo protiv Grba Milorada, Misimović Adisa i Krehić Benjamina zbog krivičnog djela  Izvršenje  krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja u  vezi s krivičnim djelom Neovlašćena  proizvodnja i promet opojnih droga.

Optužnica navedena lica tereti da su početkom 2019. godine, na osnovu prethodnog zajedničkog dogovara, a u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kao pripadnici grupe, koja je organizovana od strane za sada nepoznatog lica,  na području Republike  Srpske odnosno Bosne i Hercegovine učestvovali u neovlašćenoj nabavci, ilegalnom skladištenju i transportu veće količine opojne droge marihuna u svrhu dalje prodaje zainteresovanim kupcima na području Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine. 

Optužena lica lišena su slobode 08.01.2019. godine i nalaze se u pritvoru. Optužnicom je predloženo da se istima pritvor produži do okončanja glavnog pretresa.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh

 

Tužilaštvo predložilo određivanje mjere pritvora protiv R.G. zbog ubistva banjalučkog preduzetnika Slaviše Krunića

12.05.2019.

 

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je  sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenog R.G. zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo Teško ubistvo na štetu banjalučkog preduzetnika Slaviše Krunića.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je obezbjeđivao informacije o kretanju i navikama oštećenog Krunić Slaviše te iste saopštavao Kovačević Željku, a sve u cilju pronalaska pogodnog trenutka i mjesta radi izvršenja krivičnog djela.

Republički javni tužilac mjeru pritvora predložio je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati kriviči postupak uticajem na svjedoke i saizvršioca krivičnog djela, zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja i posljedica krivičnog djela, te svih drugih okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh

 

Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora protiv tri lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkotika

10.05.2019.

 

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je danas Posebnom vijeću za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Vrhovnog suda Republike Srpske prijedlog za produženje mjere pritvora protiv D.E, Ž.E.  i S.T,  zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo Izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja u vezi sa krivičnim djelom Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su  zajedno sa ostalim članovima organizovane kriminalne grupe, tokom 2018. godine i početkom 2019. godine, na osnovu prethodnog zajedničkog dogovora, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na području Republike Srpske i to na području Gradiške i okolnih mjesta kao i na području Hercegovine vršili neovlašćenu proizvodnju, nabavku, ilegalno skladištenje, transport i prodaju opojne droge marihuana i kokain u većoj količini u svrhu dalje prodaje iste zainteresovanim kupcima na području Republike Srpske.

Republički javni tužilac produženje mjere pritvora predložio je zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti ili sakriti dokaze, kao i ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi mogli ponoviti krivično djelo, imajući u vidu njihovu raniju osuđivanost, zbog težine krivičnog djela, visokog stepena drušvene opasnosti ovog vida kriminaliteta i činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Osumnjičena lica lišena su slobode 18.02.2019. godine.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh