Početna stranica Portala pravosuđa BiHOpćinski sud u Tešnju

mail print fav manja slovaveca slova

Historijat Općinskog suda u Tešnju

Općinski sud u Tešnju je sigurno jedan od najstarijih sudova u Bosni i Hercegovini. Prve sačuvane podatke o sudu u Tešnju pronalazimo u zemljišnoj knjizi ovog suda koja je sačuvana u izvornom obliku, i koja je formirana 1885.godine. Iz iste godine datiraju prvi podaci o Katastarskom šerijatskom sudu u Tešnju, a koji je u kontinuitetu nastavio sa radom.

Općinski sud u Tešnju je do avgusta 2010.godine bio smješten u zgradi općine Tešanj, od kada je smješten u novoj zgradi suda Tešanj.

Zemljišno-knjižni ured datira od 1885.godine kada je formirana gruntovnica odnosno od kada imamo sačuvane podatke o sastavljanju gruntovnice. Zemljišno-knjižni ured ima potpuno sačuvane zemljišne knjige koje su izložene u ZK uredu, te tako predstavljaju javnu knjigu i građani imaju pristup uvida u iste. Vezano za ostalu arhivsku gradju ZK ureda, isti ima sačuvanu kompletnu arhivu od perioda 1939.godine do danas, te je ista takođe dostupna strankama. Pored osnovne knjige, ZK ured ima sačuvane izvorne oblike pomoćnih registara (imenike, registre čestica i ostalo), kao i opremu koja se koristila u radu-sastavljanju zemljišne knjige.


 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije