Početna stranica Portala pravosuđa BiHOpćinski sud u Travniku

mail print fav manja slovaveca slova

Projekat digitalizacije predmeta sudskog registra

13.11.2019.

Općinski sud u Travniku je u saradnji sa Federalnim ministarstvom pravde implementirao Projekat digitalizacije predmeta sudskog registra, koja se odvija u dvije faze. Digitalizacija se sprovodi u prostorijama zgrade suda uz angažiranje asistenata, diplomiranih pravnika, a projekat sprovodi, u tehničkom smislu privredno društvo “Mikrografija” d.o.o. Sarajevo.
Nakon završetku I faze projekta, započete su pripreme za II fazu, koja podrazumijeva indeksaciju digitalizirane građe, te je dana 12.11.2019.godine u prostorijama Općinskog suda u Travniku izvršena priprema II faze, čija implementacija započinje 13.11.2019. godine, a na istoj je angažirano  osam asistenata-diplomiranih pravnika, a tehničku opremu i podršku je obezbijedilo privredno društvo  Mikrografija d.o.o. Sarajevo, kao jedan od  implementatora projekta Digitalizacije.
Očekuje se uspješan završetak I II faze projekta, čime bi se zaokružila cjelina  digitalizacije  dokumentacije Odjeljenja za registraciju poslovnih subjekata, što predstavlja veliki korak u modernizaciji pristupa predmetima ovog sudskog odjeljenja.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Ostale fotografije

 

 

 

Okrugli stol na temu „Rodno zasnovano nasilje:Izazovi i napredak u BiH“

04.11.2019.

Dana 31.10.2019.godine  Kantonalni sud u Novom Travniku u sklopu obilježavanja Evropslog dana pravde,organizirao je Okrugli stol na temu „Rodno zasnovano nasilje:Izazovi i napredak u BiH“.
Općinski sudovi sa područja SBK/KSB bili su dužni da za potrebe održavanja Okruglog stola pripreme podatke o procesuiranim predmetimarodno zasnovanog nasilja u periodu od 2016.-2018.godine,koja podrazumijevaju krivična djela protiv spolne slobode i morala,protiv braka,porodice i maldeži ,te djela  obuhvaćena Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji.
Na Okruglom stolu učešće su utzeli predsjednik suda i suci koji postupaju u predmetima krivičnog i prekršajnog referata.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

XIV Savjetovanje iz oblasti građanskog prava

18.10.2019.

U organizaciji Udruženja sudija Republike Srpske, a u saradnji  sa Udruženjem sudija/sudaca u FBiH, Udruženjem sudija u BiH, Centrima za edukaciju sudija i tužilaca u RS i FBiH, Advokatskim komorama RS i FBiH i Pravosudnom komisijom Brčko Distrikta organizovano je XIV Savjetovanje iz oblasti građanskog prava u periodu od 16.-19. oktobra 2019. godine u hotelu "Termag" i « Vučko «  na Jahorini.  Predavanja su se odvijala po katedrama, u konferencijskim salama hotela « TERMAG ».

Ovom već tradicionalnom savjetovanju prisustvovali su i suci Općinskog suda u Travniku.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Elektronsko praćenje osuđenih osoba u FBiH

08.10.2019.

U dnevnom listu “Večernji list”, dana 04.10.2019.godine, objavljen je članak na temu “Elektronskog praćenja osuđenih osoba u FBiH”.

Općinski sud u Travniku je istaknut kao sud koji je osuđenim licima, kao alternativni način izdržavanja kazne zatvora postavio najveći broj tzv. elektronskih narukvica, sa kojima osuđenici izdržavaju kaznu zatvora u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

U postotcima to je 48 % za Općinski sud u Travniku, a zatim slijedi Općinski sud u Zenici sa  28,80 %, te slijede ostali sudovi u Federaciji BIH.

Naglašavamo da se podaci odnose na određeni period, i ističemo da smo od dana izmjene Krivičnog zakona FBIH, do danas za približno 600 osuđenika obezbijedili ovaj alternativni način izdržavanja kazne zatvora, što ujedno predstavlja uštedu u budžetu obzirom da je jedan dan izdržavanja kazne zatvora na ovaj način znatno manje košta u odnosu na izdržavanje u kazneno-popravnom zavodu, a uz to se jednako postiže  kako specijalna tako i generalna prevencija.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Sanacija kanalizacione mreže

30.09.2019.

U atriju zgrade Općinskog suda u Travniku, u toku su radovi na sanaciji kanalizacione mreže,koji se izvode u suradnji sa JKP “Bašbunar” Travnik.

Dotrajala kanalizaciona mreža će biti zamijenjena suvremenim cijevima,te je za očekivati I duži vijek trajanja I veću funkcinalnost nove mreže.

Ovo je još jedan u nizu kapitalnih  ulaganja u postojeću infrastrukturu zgrade suda.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

 

Predsjednik suda, zajedno sa sudskom upravom, upriličio je dana 13.09.2019. godine prijem uvažene Višnje Mikuš

13.09.2019.

Predsjednik suda, zajedno sa sudskom upravom, upriličio je dana 13.09.2019. godine prijem uvažene Višnje Mikuš, advokata iz Travnika, koja će u toku ovog mjeseca završiti i službeno svoju advokatsku  karijeru u Travniku.

Predsjednik je podsjetio na dosadašnju uspješnu poslovnu saradnju, istakao da je Višnja Mikuš, cijenjena i poštovana od cjelokupnog kolektiva Općinskog suda u Travniku, i u znak pažnje i za sjećanje, uručio je prigodan poklon.

Višnja Mikuš je zahvalila, istakla nadasve ljudskost i profesionalnost, kao i tradicionalne dobre poslovne odnose, koje je baštinila  njena cijela obitelj, i koji su dugi niz godina bili uspješni i koji će joj  ostati u lijepom sjećanju.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh