Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Odjel za sudsku dokumentaciju i edukaciju

Odabrana sudska praksa Bosne i Hercegovine

12.01.2021.

O izabranim pravnim stavovima Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda Republike Srpske, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, te Apelacionog suda Brčko distrikta BiH možete se informisati kroz bazu sudskih odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U bazi su vam takođe dostupne nižestepene odluke donesene u izabranom predmetu i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukoliko je u konkretnom predmetu uložena apelacija ovom sudu.

U bazi je trenutno dostupno 13428 odluke, od čega je 7981 odluka iz građanske oblasti, 4145 iz krivične oblasti, te 1302 iz upravne oblasti. Odluke možete pretraživati po različitim parametrima npr. broj odluke, datum donošenja odluke, naziv suda koji je donio odluku i slično. Pretragu možete vršiti i po pravnim terminima i slobodnom tekstu npr. djela protiv sigurnosti javnog prometa, priznanje strane sudske odluke, otkaz ugovora o radu i slično.

Za dodjelu korisničkog imena i lozinke, molimo Vas da kontaktirate Odjel za sudsku dokumentaciju i edukaciju  putem mail-a: osde@pravosudje.ba.

Bazi sudskih odluka možete pristupiti OVDJE.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Српском (ћирилица).

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Baza sudskih odluka CSD-a