Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Saopćenje za javnost

26.04.2018.

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je sporazum o priznanju krivnje koji je Tužilaštvo zaključilo  sa optuženim Safetom Pjanićem, direktorom Fabrike obuće Fortuna Gračanica u stečaju,  i donio osuđujuću pravosnažnu presudu, te mu  izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 godina. Presudom je od Safeta Pjanića oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od 103.300 eura te također i iznos od 13.000 eura koji je ranije položen u jednoj inostranoj banci.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Pjanić  teretio da je kao  generalni direktor Fortune i jedan od osnivača firme Fortex organizirao i  rukovodio grupom koja se bavila  organiziranim kriminalom u oblasti privrednog kriminala i korupcije.

U deset tačaka  optužnice se navodi da su članovi ove  grupe,  u periodu dužem od 8 godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili  sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna. Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za osnovane firme ili za sebe, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM.

Ranije su donesene pravosnažne osuđujuće presude i za druge članove ove grupe. Huseinu Nurikiću- finansijskom  direktoru i članu uprave Fortune izrečena je kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 10 mjeseci, dok su Aliji Nurikić-knjigovođi Fortune i Redži Delimehiću-direktoru firme Fortex, izrečene kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu.

Također, suđenje u ovom predmetu se nastavlja protiv optuženih Bakira Pjanića-direktora firme Fortunatto i Ibrahima Muharemovića-direktora firme Fortob. U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla, u skladu sa Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom FBiH, predloženo da se od Bakira Pjanića oduzme imovinska korist  pribavljena krivičnim djelima u iznosu od 320.000 KM, te od Muharemovića u iznosu od 160.000 eura.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh