Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Procjena antikorupcijskih kapaciteta CSS-a: VSTV BiH najsposobniji

27.12.2018.

Prema procjeni antikorupcijskih kapaciteta Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine (CSS) Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je jedna od tri najbolje ocjenjenih institucija sa državnog nivoa vlasti, objavio je CSS u sklopu Izvještaja za 2018. godinu.

Najbolje ocijenjene institucije su sa državnog nivoa vlasti i to Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Sud Bosne i Hercegovine i Ustavni sud BiH. Ove institucije su, između ostalog, usvojile unutrašnje pravilnike za provođenje javnih nabavki, imaju viši nivo transparentnosti u pogledu objavljivanja podataka na svojoj internet stranici, ali su i institucije čiji su službenici prošli edukaciju za službenike za javne nabavke koju organizuje Agencija za javne nabavke BiH i koju će službenici svih institucija u narednom periodu pohađati.

CSS je razvio metodologiju za procjenu otpornosti sigurnosnog sektora na korupciju u javnim nabavkama i na osnovu iste treću godinu vrši ovu procjenu. U ovogodišnjem izvještaju predstavljene su analize antikorupcionih kapaciteta 20 institucija pravosudnog sektora s različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, na osnovu kojih su utvrđeni i njihovi antikorupcioni indeksi. Antikorupcioni indeks, od najnižeg 1 do najvišeg 5, predstavlja numeričku vrijednost antikorupcijskih kapaciteta institucija u pet oblasti: planiranje javnih nabavki, sprovođenje postupaka javnih nabavki, dodjela ugovora i izvještavanje, izvršavanje ugovora te kapaciteti institucije za sprovođenje postupaka javnih nabavki.

"Izvještaj je rezultat treće godine implementacije projekta 'Izgradnja integriteta i jačanje anti-korupcijskih praksi u sektoru sigurnosti – ACroSS', koji finansijski podržava Evropska unija (…) kaže Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Više informacija: http://css.ba/wp-content/uploads/2018/05/ACroSS_AK_2018.pdf


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh