Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

VSTV BiH se pridružilo svjetskoj kampanji “16 dana” protiv nasilja nad ženama

26.11.2019.

(Sarajevo, 26. novembar 2019.) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) se pridružilo ovogodišnjoj međunarodnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta. Kampanja počinje 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Posljednjih godina VSTV BiH ulaže značajne napore te u okviru Projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“, kojeg finansira Vlada Švedske, provodi aktivnosti usmjerene ka unapređenju rodne ravnopravnosti u pravosuđu i pružanju podrške u ostvarenju prava ranjivih grupa, uključujući žene žrtve nasilja, u kontaktu sa pravosuđem.

U tom smislu, VSTV BiH je dana 26.11.2019. godine, a u okviru Međunarodne kampanje, organizovao Okrugli sto na temu postupanja u predmetima rodno zasnovanog nasilja, koji je okupio nosioce pravosudnih funkcija. Okrugli sto je organizovan u partnerstvu sa Udruženjem sudija BiH, Udruženjem sudija FBiH, Udruženjem sudija RS, Udruženjem sudija BD BiH, Udruženjem žena sudija BiH, Udruženjem sudija Suda BiH i Udruženjem tužilaca FBiH, a na istom su prezentovane  dobre i loše prakse u procesuiranju predmeta rodno zasnovanog nasilja u BiH, te su predloženi načini za prevazilaženje izazova u postupanju u predmetima te vrste.

Predavaći na okruglom stolu su bile Meliha Sendić, predsjednica Centra ženskih prava Zenica i prof.dr. Ivanka Marković, šefica Odsjeka za krivično pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i predsjednica Vijeća za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske.

Obzirom na nadležnosti i ulogu u pravosuđu BiH, Vijeće može dati značajan doprinos unapređenju položaja žena žrtava nasilja u kontaktu sa pravosuđem te se na taj način pridružiti naporima drugih institucija i organizacija civilnog društva u osiguravanju života bez nasilja i diskriminacije.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježava  1.700 organizacija u preko 100 država svijeta, I kako je rečeno kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.


Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefone 033 707 594 ili mobilni telefon 061 131 785.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

001.jpg

002.jpg

003.jpg