Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

U tužiteljstvu BiH potpisan sporazum o uspostavi koordinacionog tjela glavnih tužitelja BiH, entiteta i Brčko distrikta

13.03.2020.

Koordinacijsko tijelo pomoći će boljoj razmjeni informacija i koordinaciji između tužiteljstava na različitim razinama u procesu uspostave vladavine prava.

Glavni tužitelji Tužiteljstva BiH, Republičkog javnog tužilaštva RS, Federalnog tužiteljstva FBiH i Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, uz prisustvo predstavnika Projekta jačanja tužiteljskih kapaciteta, koji implementira VSTV BiH, na kraju  dvodnevnog sastanka u Sarajevu, svečano su potpisali Sporazum o uspostavi koordinacijskog tijela. 

Osnovna nadležnost ovog koordinacijskog tijela, jeste razmatranje sukoba nadležnosti između tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, u situacijama kada zakonom nije propisan način rješavanja sukoba nadležnosti i kada su iskorišteni svi prethodni načini rješavanja sukoba nadležnosti, koji nisu doveli do rješenja. 

Na narednim redovnim sastancima ovog Koordinacijskog tijela, članovi ovog tijela razmjenjivat će informacije i koordinirati provođenje istraga koje su u tijeku, s ciljem unaprijeđenja zakonitosti i efikasnosti rada. 

Tužiteljska zajednica u Bosni i Hercegovini, broji oko 370 tužitelja koji rade u tužiteljskim institucijama na svim razinama u BiH i od kojih se očekuje značajan doprinos vladavini prava i procesuiranju svih kaznenih djela koja se počine u državi, te su koordinaciona tijela koja vrše povezivanje i ubrzavanje komunikacije i suradnje, potrebna radi efikasnije suradnje u jačanju vladavine prava.​

/kraj/


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

DSC05395(1).JPG

DSC05361.JPG

DSC05367.JPG

Ostale fotografije