Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Saopštenje za javnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

04.06.2020.

(Sarajevo, 4. juni 2020. godine) – Tokom sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, koja je održana 3. i 4. juna 2020. godine, usvojeno je saopštenje za javnost sljedećeg sadržaja:

Sloboda izražavanja predstavlja jedan od suštinskih temelja demokratskog društva. U skladu sa tim i političko izražavanje uključuje sva pitanja koja se tiču društva uopšte. Stoga je kritika i propitivanje rada pravosuđa legitimno pravo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnika političkih stranaka.

Međutim, sloboda izražavanja podliježe većem broju dozvoljenih ograničenja u koje spada i interes očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa.

Nezavisnost pravosuđa je preduslov za vladavinu prava i osnovna garancija pravednog suđenja. Izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika, date povodom rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu vezanom za nabavku respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema. Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Političari moraju imati odgovornost za javno izgovorenu riječ, te posjedovati svijest da izrečenim stavovima mogu podstaći govor mržnje, koji u našem društvu postaje sve više legitiman oblik komunikacije.

Podsjećamo da neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog saopštenja, nisu izolovan slučaj, već višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti. Takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne su i mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Njima se može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili poticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti.

To nikako ne znači da nismo svjesni određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sistema. Stoga očekujemo od tužilaca da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zloupotrebama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopšte.

Dijelimo mišljenje da je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te pozivamo zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok od tužilačkog sistema očekujemo maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak.

Od nosilaca pravosudnih funkcija se očekuje da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršioci bilo kakvog neprimjernog političkog uticaja te da ovlaštenja koja su im povjerena vrše u skladu sa ustavom i zakonom.

 

                                                                                                                                                                 - kraj -


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh