Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

„Moj vodič kroz krivični postupak“ – publikacija namijenjena djeci žrtvama/svjedocima krivičnih djela

05.06.2020.

U okviru Projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“ (Projekat), kojeg implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), izrađena je ilustrirana publikacija pod nazivom „Moj vodič kroz krivični postupak“. Publikacija je namijenjena djeci žrtvama/svjedocima krivičnih djela, uzrasta od 12 do 18 godina, kao i njihovim roditeljima/starateljima, sa ciljem upoznavanja ove ranjive grupe sa njihovim pravima tokom pokretanja i trajanja krivičnog postupka.

Publikacija predstavlja sveobuhvatan vodič, kojim se detaljno predstavlja tok krivičnog postupka, učesnici  postupka i njihova uloga, uloga djeteta, te prava i obaveze djeteta tokom postupka, kao i dodatne napomene za roditelje/staratelje, kako bi se pružila što bolja zaštita djeteta.

Pored toga, vodičem su, na pojednostavljen način, obuhvaćene sve relevantne zakonske odredbe, koje se primjenjuju na svjedočenje maloljetnika u krivičnom postupku, a koje su dodatno objašnjene i pažljivo izrađenim ilustracijama.

„Moj vodič kroz krivični postupak“ izrađen je u saradnji sa Kosović Jasminom, bivšom sutkinjom Suda BiH, Vardo Melisom,  psihologinjom Kantonalnog tužiteljstva Zenica, i Durmišević Emirom, freelance ilustratorom, animatorom i profesorom na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

Publikacija je dostupna u verzijama na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku.

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva na telefone 033 707 570 ili mobilni telefon 061 131 785.

 


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

BOS

HR

SRP

ENG