Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Sastanak predstavnika VSTV-a BiH i advokatskih komora FBiH i RS

15.07.2020.

(Sarajevo, 15. juli 2020. godine) – Sastanak predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) sa predstavnicima Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Advokatske komore Republike Srpske održan je jučer u prostorijama VSTV-a BiH.

Ispred VSTV-a BiH sastanku su prisustvovali potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Butigan-Gorušanović, članovi i članice VSTV-a BiH Selim Karamehić, Goran Nezirović, Amila Kunosić, Duška Bogojević i Milijana Buha, dok su ispred Advokatske komore FBiH sastanku prisustvovali advokati Nikica Gržić i Dragan Pudar. Članica VSTV-a BiH Duška Bogojević sastanku je prisustvovala i kao članica Advokatske komore Republike Srpske.

Sastanak je otvorila potpredsjednica Gorušanović-Butigan koja se zahvalila predstavnicima advokatskih komora na prisustvu i iskazala zadovoljstvo zbog uspostave saradnje i budućeg zajedničkog rada na pitanjima unaprjeđena pravosudnog sistema u korist građana Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razgovaralo se o brojnim temama gdje postoji prostor za zajedničko djelovanje VSTV-a BiH i advokatskih komora FBiH i RS. Pitanja efikasnijeg vođenja postupka, odbrane po službenoj dužnosti, zakona o notarima, reformi izvršnog zakonodavstva, sudskoj nagodbi, izmjeni i harmonizaciji krivičnog zakona te zakona o parničnom postupku, samo su neke od tema o kojima se razgovaralo.

Jedan od zaključaka je da će se sastanci VSTV-a BiH i advokatskih komora odražavati u kontinuitetu te je dogovoreno da će na narednom sastanku biti riječi o konkretnim zakonodavnim inicijativama i mogućnostima zajedničke saradnje po pitanju promocije i zagovaranja izmjene u legislativi.

- kraj -


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_2892.JPG

IMG_2901.JPG

IMG_2895.JPG

Ostale fotografije