Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

U novoizgrađenoj Palati pravde u Trebinju održava se sjednica VSTV-a BiH

30.09.2020.

(Sarajevo/Trebinje, 30. oktobar 2020. godine) – Dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) održava se od 30. septembra do 01. oktobra 2020. godine u novoj zgradi Palate pravde u Trebinju u kojoj su smješteni Okružni sud u Trebinju, Osnovni sud u Trebinju i Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

Nova zgrada je zvanično otvorena početkom septembra i raspolaže modernim arhivskim prostorom, prostorijama za zadržavanje pritvorenih osoba, dvije velike moderno opremljene sudnice, prostorijama za sudsku policiju, advokate, podršku svjedocima, bibliotekom te neophodnom tehničkom i informatičkom opremom.

Na ovaj način riješen je problem nedostatka prostornih kapaciteta i osigurana puna funkcionalnost rada tri najznačajnije pravosudne institucije.

Vijeće je izgradnju podržalo kroz pripremu i izradu projektne dokumentacije, koja je bila neophodan preduslov za započinjanje procesa izgradnje. Priprema projektne dokumentacije je osigurana kroz Projekat unapređenja efikasnosti pravosuđa II koji je VSTV BiH implementiralo uz finansijsku podršku Vlade Švedske, koja je dugogodišnji partner bh. pravosuđa. Sredstva za izgradnju Palate pravde izdvojila je Delegacija Evropske unije u BiH u okviru programa pretpristupne pomoći - IPA.

Adekvatni prostorni kapaciteti i uslovi rada u pravosudnim institucijama neophodni su za nesmetano funkcionisanje pravosudnog sistema, zbog čega VSTV BiH, u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulaže stalne napore u osiguravanje uslova za obnovu i izgradnja sudskih i tužilačkih zgrada u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način su stvorene pretpostavke za efikasan rad nosilaca pravosudnih funkcija i sudskog osoblja, s ciljem pružanja višeg nivoa usluga, te olakšavanja pristupa građanima i građankama.

Uz angažman Vijeća i nesebičnu podršku Vlade Švedske, projekti izgradnje ili obnove pravosudnih institucija realizovani su i u Ljubuškom, Istočnom Sarajevu, Tuzli i  Foči, Bihaću, Banjoj Luci, Doboju, Žepču, Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru i Bijeljini.

U znak zahvalnosti, postavljena je i informativna tabla o doprinosu Vlade Švedske koja je podržala proces izgradnje nove zgrade Palate pravde u Trebinju.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Engleskom.

Povratak na vrh

Prateće fotografije

trebinje 03.jpg

Trebinje01.jpg

Trebinje02.jpg