• logo
  • osnovna stranica
  • Tužilaštvo Brčko distrikta
    Bosne i Hercegovine

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BIH

    Glavni tužilac Zekerija Mujkanović

                                

     

    POZDRAVNA RIJEČ:

     

    Cijenjene građanke i građani!

    Uvažene korisnice i korisnici!

     

          Internetskom stranicom Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastojimo približiti javnosti ulogu i rezultate rada ovog tužilaštva, kao važnog dijela pravosuđa, te tako doprinijeti jačanju javnog povjerenja u pravosudnu zajednicu. Uz informacije o organizaciji, nadležnostima i misiji u osiguranju i zaštiti demokratskog društva putem vladavine prava, na ovom servisu od 2005. godine prezentiramo informacije o radu i fokusu našeg djelovanja u aktuelnom društvenom kontekstu.

            S druge strane, u cilju prijema važnih informacija za izvršavanje tužilačkih nadležnosti, kao i prijedloga, primjedbi i sugestija koje mogu dodatno unaprijediti naše rezultate, snažno podržavamo dvosmjernu komunikaciju. Stoga, kontinuirano razvijamo i koristimo brojne informacione platorme i komunikacijske alate, a uz tradicionalne komunikacijske kanale (štampa, RTV i dr), od 2020. godine stavili smo u funkciju i službenu facebook stranicu, postajući prvo tužilaštvo u zemlji informativno prisutno na društvenim mrežama. Posvećeni viziji izvrsnosti u svim segmentima rada, a tako i u javnoj komunikaciji, pokrenuli smo i bilten „Za vidljivost pravde“, informativnu brošuru s tematskim pristupom, čije prvo izdanje za 2023. g. upravo naglašava saradnju i komunikaciju institucija i građana. 

          Pravosuđe kao sistem koji je uspostavljen da bude na usluzi građanima osiguranjem pravednog društva, mora konstantno pokazivati efikasnost, učinkovitost, javnu odgovornost i naročitu društvenu osjetljivost. Jedino u takvom okruženju svaki član zajednice može se osjećati sigurnim, jednakim pred zakonom i uvaženim pred institucijama, od kojih s punim pravom očekuje izvrsnost u radu i odnosu prema povjerenom javnom poslu.

           Uz brzu i efektivnu pravdu za koju se svakodnevno dosljedno zalažemo, građanke i građani zaslužuju i punu transparentnost uz koju će se,  koristeći lako dostupne informacije kao vrijedno javno dobro koje pripada svima, informirati i pravilno kritički odnositi spram rezultata institucija. Stoga, s vizijom maksimalno otvorenog pristupa javnim informacijama, pri kojoj su naše informacione platforme i procedure široko dostupni servisi koji pravdu čine vidljivom, upućujem vam izraze najdubljeg poštovanja.

    GLAVNI TUŽILAC

                                                             ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

    Biografija 

     

    Rođen sam 16.12.1960. godine u Maoči, Brčko distrikt BiH, gdje sam završio Osnovnu školu. Nakon završene gimnazije u Brčkom, diplomirano sam na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 1984. godine.

    Funkciju glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH obavljam od 01. aprila 2001. godine, a prije imenovanja na ovu  dužnost obavljao sam sljedeće poslove:

    -dužnost sudije i predsjednika Općinskog suda u Brčkom, privremeno sjedište u Maoči,  od 1994. g.  do2001. g, a uporedo s tim,  od 1998. g. do 2001. godine, obavljao sam dužnost sudije Osnovnog suda u Brčkom,  u okviru  multietnizacije pravosuđa tadašnje opštine Brčko (proces arbitraže);

     

    -poslove  Inspektora kriminalističke policije MUP-a Republike BiH, SJB Brčko, Gornji Rahić,od 1992. g. do 1994. godine;

     

    -poslove pravnika-pripravnika, pravnika, te Šefa službe opštih poslova u UNIS-u,  RO “Tesla” Brčko,  od 1985. g. do 1992. godine.

     

     

    Po funkciji koju obavaljam član sam Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, a u periodu od 2010. g. do 2011. g. obnašao sam funkciju potpredsjednika ove pravosudne institucije.

    Funkciju člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine  obnašao sam u periodu  od 2002. g. do 2004. g.  iod  2005. do  2009. godine.Za vrijeme drugog mandata člana Vijeća,vršio sam i funkciju potpredsjednika Vijeća, u  periodu od dvije godine.

     

     

     

     

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1